Historia gumy do żucia

Sięgając wstecz wydaje się, że człowiek od zawsze coś przeżuwał. Archeolodzy, podczas prac w zachodniej Finlandii, natrafili na grudkę brzozowej żywicy, która liczyła sobie aż pięć tysięcy lat. Co najciekawsze, miała ona ślady zębów człowieka. Oznacza to, że już wtedy, ze względu na właściwości antyseptyczne ludzie stosowali ten materiał do leczenia chorób przyzębia, jak zapalenie dziąseł. Ponadto używali jej do klejenia rozbitych naczyń. Guma balonowa ma więc swoją prehistoryczną poprzedniczkę. Co jeszcze warto wiedzieć o gumie balonowej?

Jak widać guma do żucia ma bardzo długą historię, a jej skład zmieniał się na przestrzeni tysiącleci. O ile pierwsze gumy robiono z żywicy, to obecne powstają one w wyniku skomplikowanej obróbki ropy naftowej. Gumy balonowe to bardzo bogata kategoria w sklepach ze słodyczami, jak np. https://www.kuri.com.pl/, gdzie znajdziemy gumy balonowe, gumy rozpuszczalne oraz super twarde gumy łamiszczęki.

Starożytna guma do żucia
Starożytni Grecy cenili sobie mastyks, środek oczyszczający zęby i odświeżający oddech. Nie był on jednak produkowany, a zwyczajne zbierany. Otóż substancja ta to rodzaj żywicy. Wyciekającą z drzewa Pistacia lentiscus gumową wydzielinę nazwano „łzami Chios”. Na całym świecie spotykane są rośliny, których żywica nadaje się do żucia.

Guma do żucia z drzewa
Najlepsza jest z sączyńca właściwego. Jest to drzewo dziko rosnące w gorącym i wilgotnym klimacie Ameryki Środkowej. W korze pnia, gałęziach i młodych owocach ukryty jest mlecznobiały sok zawierający do 50% gumy. Tzw. „chicle” długo służyła do wyrobu prawdziwej (czyli zbliżonej do dzisiejszej) gumy do żucia. W celu wydobycia soku pień drzewa nacina się, w ciągu kilku godzin z rośliny wypływa cały możliwy do pozyskania surowiec. Do tej samej rośliny można wrócić ponownie po trzech latach.

Z czego dziś robi się gumę do żucia?
Gumę podgrzewa się, miesza ze smakowymi dodatkami, a potem walcuje i tnie na listki. W XVIII wieku zaczęto handlować ekstraktem pierwotnej gumy, jednak ten naturalny surowiec jest dość drogi. Dziś gumę produkuje się więc z polimerów, a jednym z dodatków jest polioctan winylu, pozostałe to barwniki, substancje zapachowe i smakowe, w tym cukier.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *