Różowa sól himalajska czy sól kłodawska niejodowana – którą wybrać?
Związkiem chemicznym niezbędnym do właściwego działania organizmu człowieka jest sól. Jakie zalety posiada różowa sól himalajska i sól kłodawska? Dlaczego powinno się ich używać w kuchni?
Właściwości soli himalajskiej
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która doskonale wzbogaca smak potraw. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli ma negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne porcje (w granicach 6 gramów na dobę) są konieczne dla poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiadający za gospodarkę wodną i utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest sól himalajska pochodząca ze złóż mających ok. 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie wiele potrzebnych minerałów oraz pierwiastków, m.in. wapń, potas czy cynk, a przy tym nie posiada chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska świetnie wpływa na smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym poziomie czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i jest doskonałym dodatkiem do tradycyjnych kiszonek. Jest wartościowym źródłem cynku, wapnia czy potasu, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Sól kłodawska pochodzi z kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie ługuje jej się, dzięki czemu nie traci swoich własności i jest łatwo przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w gastronomii, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]