Sok z kiszonych buraków i kapusty – skład i działanie
Chcesz zamówić sok z kapusty? Skieruj się tutaj.
Produkty fermentowane po latach odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kapusty i buraków dołączają również nowe, do tej pory mniej znane owoce i warzywa. Kiedy piszemy o leczniczych zaletach żywności poddanej fermentacji nie można pominąć także napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego organizmu witaminy niezbędne dla jego właściwego funkcjonowania.
Jakie składniki dostarcza sok z kiszonej kapusty i buraków?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających pozytywnie na nasze zdrowie. Głównym komponentem są bezsprzecznie bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków bądź inny kwaszonek to również skarbnica witamin. Na uwagę zasługuje przede wszystkim duża zawartość kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż cytryna. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na obecność witaminy K i P, witamin z grupy B, a także znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego należy go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na naszą odporność oraz pracę jelit. Dodatkowo liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą objawy cukrzycy, szkorbutu i depresji, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kiszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo refluks czy wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i wzmagają apetyt.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]