Barszcz czerwony – najsmaczniejszy na zakwasie
Zobacz, gdzie kupić czerwony barszcz na zakwasie, wejdź na artmankiszonki.pl.
Błędnie jest myśleć, że barszcz czerwony to potrawa jedynie świąteczna, którą podajemy przeważnie podczas Wigilii czy też dużych rodzinnych zabaw. W rodzinach, w których zwyczaj spożywania dwudaniowych obiadów nadal trzyma się mocno, barszcz czerwony często pojawia się na stołach zarówno w postaci zupy, jak i jako uzupełnienie do innych posiłków.
Barszcz czerwony – danie uniwersalne
Wydaje się, że barszcz czerwony to prosta do przygotowania zupa z buraków, która raczej nie jest dość pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego nieco słodki, a przy tym kwaśny aromat sprawia, iż świetnie stapia się on z różnorodnymi smakami. Popularnych dodatków do barszczu czerwonego jest dużo – niektórzy zalewają nim uszka z grzybami, mięsem lub kapustą, inni wolą w nim kawałki kiełbasy, ziemniaki i jajko. Barszcz czerwony to znakomita strawa na obiad, lecz też smakowita przekąska bądź kolacja na ciepło – wrzący kubek tej zupy idealnie pasuje do drożdżówki z mięsnym nadzieniem bądź chrupiącego krokieta z pieczarkami.
Należy zaznaczyć, iż barszcz czerwony, o ile nie został zabielony śmietaną, jest zupą niskokaloryczną. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, ponieważ zawiera mangan, kwas foliowy, witaminy z grupy B oraz witaminę C, jak również sporo żelaza, i z tego powodu zaleca się go anemikom. Natomiast ze względu na fakt, że podstawą tej zupy są buraki zawierające sporo cukru, a przy tym zazwyczaj spożywa się ją z dodatkami mających w składzie znaczne ilości węglowodanów, powinni na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony na zakwasie z kwaszonych buraków ma bardziej charakterystyczny smak
Nie istnieje jedna receptura na barszcz czerwony – każdy kucharz korzysta z własnych ulubionych dodatków i inaczej doprawia tę zupę. Niektórzy kochają pikantny barszcz z dużą ilością pieprzu, drudzy dosypują do niego łyżeczkę cukru, żeby podkreślić naturalną słodkość buraka. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli gotuje się go na bazie zakwasu. Zupa na bazie zakwasu z buraków kwaszonych ma mocniejszy, kwaskowaty aromat oraz wyrazistą czerwoną barwę, a na dodatek dostarcza organizmowi więcej niezbędnych minerałów i witamin. Zakwas z kwaszonych buraków można naturalnie przyszykować samodzielnie, jednak proces fermentacji – zależnie od panujących w otoczeniu warunków – trwa mniej więcej 7 dni. Jeśli jednak raptem dopadnie cię ochota na to danie, w żadnym razie nie musisz tyle na nie czekać – wystarczy, że kupisz butelkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie bądź online.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]