Kapusta kiszona – warto spożywać ją regularnie
Zobacz, gdzie zamówić kiszoną kapustę, wejdź na artmankiszonki.pl.
Wyjątkowy smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych dań i przeciętny Polak bardzo często gości ją na talerzu. I bardzo dobrze, ponieważ kiszona kapusta to nadzwyczaj zdrowe pożywienie.
Kiszona kapusta – czy powinno się jeść?
Kapusta kiszona, lub kwaszona, bowiem te dwa przymiotniki stosuje się wymiennie, to jeden z tych wyrobów żywnościowych wynalezionych w wyniku poszukiwania przez człowieka sposobu na kilkumiesięczne składowanie pożywienia. Na skutek zastosowania fermentacji mlekowej, drobno posiekane liście białej kapusty stają się zdatne do spożycia przez kilka miesięcy. W dawnych czasach jedzenie kwaszonej kapusty umożliwiało uzupełnienie niezbędne witaminy i składniki odżywcze, których zdobycie zimą było o wiele bardziej skomplikowane niż w dzisiejszych czasach. A trzeba zaakcentować, iż w kapuście kwaszonej jest wiele substancji, które są potrzebne dla właściwego funkcjonowania naszego organizmu. To kapitalne źródło witaminy A, witaminy K wzmacniającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwbólowe i przeciwgrzybicze, jak również witaminy C, która poprawia odporność na przeziębienia. W kwaszonce tej znajdują się także inne istotne dla ustroju witaminy, czyli te z grupy B (np. B12, B5, B3). Poza tym, kiszona kapusta to źródło m.in. błonnika pokarmowego, wapnia czy magnezu. Zarazem to pożywienie nie dostarczające wielu kalorii, dlatego rekomenduje się jego spożycie osobom trzymającym dietę.
Kwaszona kapusta – w głównych daniach oraz w zupach
Kapusta kwaszona na naszych stołach pojawia się jako dodatek do dań, jak i jako główny ich składnik. Nieprzetworzoną zwykle je się ją w postaci surówki z siekaną cebulką lub tartą marchwią, która pasuje do dań z ryb i kartofli, a sporadycznie na słodko – oprószoną odrobina cukru. To też składnik, który rewelacyjnie harmonizuje z grzybami i mięsem, skutkiem tego robi się z niej farsz do łazanek, pierogów i pasztecików. Oczywiście, bez kwaszonej kapusty nie mielibyśmy ukochanych polskich dań – kapuśniaka, bigosu czy góralskiej kwaśnicy.
Zasadniczo każdy kucharz posiada własny sposób na kwaszoną kapustę, aczkolwiek w dzisiejszych czasach okazjonalnie kisi się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania produktów spożywczych na zimę. Kapustę kwaszoną w niewielkich oraz dużych pojemniczkach bez trudu dostać można w dowolnym sklepie osiedlowym, a nawet można zamówić ją za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swojej ofercie także ekologiczną kapustę kwaszoną.
Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]