Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Sprawdź, gdzie kupić biały barszcz.

Obecnie coraz rzadziej spożywamy obiady złożone z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, co generuje chęć błyskawicznego nasycenia się, chętnie rezygnujemy z zup na rzecz posiłków uprzednio oferowanych na ogół jako to większe danie. Niemniej jednak typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, będą nam towarzyszyć jeszcze przez wiele lat. Nawet jeżeli samemu gotujemy je już tylko sporadycznie, to cały czas są one stałym punktem w menu restauracji oraz bufetów z polską kuchnią, a także są obligatoryjnie podawane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Barszcz biały a żurek – Czy barszcz biały i żurek to jedna zupa?

Gdy zapyta się Polaka o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób nawet nie widzi najważniejszych różnic pomiędzy tymi potrawami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem tradycyjnie żurek przygotowuje się z zakwasu mąki żytniej, zaś barszcz biały – z zakwasu na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co odróżnia te zupy, aczkolwiek trzeba zdecydowanie zaznaczyć, że nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i drugiego na barszcz biały. Kuchnia jest przecież sztuką, a każde danie odzwierciedla wprawę kucharza oraz jego osobiste smaki. Co jednakże da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego na ogół dodaje się więcej grzybów oraz jarzyn. Zabiela się go również przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu mącznego można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych bądź z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem sprawa jest bardziej skomplikowana, ponieważ w ramach tej grupy zup wyróżnia się 3 warianty:
– lekki, umiarkowanie zawiesisty żurek, zabielany suto śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany z reguły z pokaźną ilością ząbków czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której kawałki kartofli zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.

Baza na żurek i barszcz biały? Kupić, a może przygotować samemu?

Przyrządzanie zakwasu na wymienione wcześniej zupy jest nieskomplikowane, jednak nie każdemu wyjdzie za pierwszym razem. W literaturze kulinarnej zamieszczono kilkanaście przepisów na zakwas, które można przetestować. Używając jednak domowy zakwas trzeba zamierzać pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Tym samym, jeżeli chęć np. na żur zaatakuje was niespodzianie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w praktycznych butelkach, wystarczających na zrobienie obiadu dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, i tych online, jak i tradycyjnych, bez przeszkód kupimy zakwasy z mąki pszennej oraz żytniej, dzięki którym ugotujemy wyśmienity biały barszcz i tradycyjny żurek śląski bądź staropolski.

Adres firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]