Skosztuj obwarzanków krakowskich

Jeśli chcesz kupić obwarzanki krakowskie, odwiedź ten adres.

Posiadają wyjątkowy smak, wyglądają bardzo ciekawie, zaś znaleźć je możemy wyłącznie w jednym miejscu w Polsce. O co chodzi? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które niewątpliwie są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa i dumą tamtejszych piekarzy. Dlaczego cieszą się tak szczególnym zainteresowaniem? Jak powstają obwarzanki krakowskie? Czemu goście przyjeżdżający do stolicy Małopolski na początku chcą skosztować właśnie opisywanego specjału?

Kiedy wymyślono obwarzanki krakowskie?

Tradycja wypiekania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W księgach pierwszy raz opisano je wiek po tym, kiedy zauważono, że jadła je sama królowa Jadwiga – żona Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je tylko w okresie przed Wielkanocą, ale potem jadano je również w innych porach roku. W piętnastym wieku władca Jan Olbracht wydał przywilej, na mocy którego mogli wytwarzać je tylko krakowscy rzemieślnicy. Podobną ustawę uchwaliła pięć wieków potem UE, dodając je do spisu produktów regionalnych.

Przepis na obwarzanki krakowskie

Obwarzanki posiadają formę okręgu z łatwo zauważalną plecioną fakturą oraz średnicę około 15 cm. Obwarzanki krakowskie od stuleci produkowane są w myśl takiego samego przepisu. Ich określenie oraz unikalny smak okazują się skutkiem gotowania. Po wyjęciu z wody obwarzanki krakowskie posypuje się dodatkami – między innymi sezamem lub serem – i wkłada do piekarnika.

Adres firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków

Tel.: 12 633 75 02
E-mail: [email protected]